1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Община Севлиево си иска парите по САПАРД

Община Севлиево си иска парите по САПАРД

Неизплатената сума възлиза на 457 088 лв. без включена лихва

Кметът на Община Севлиево Йордан Стойков е изпратил четвърто по ред официално писмо до държавен фонд „Земеделие”. С него се иска разплащане на задълженията към Общината по програма САПАРД за изграждане на канализация на село Сенник. Съгласно сключен договор между Община Севлиево и Държавен фонд „Земеделие" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програма САПАРД фондът е поел задължението да изплати на Общината договорената сума в срок от 3 месеца от постъпване на заявката. Тя е подадена в средата на септември 2008 година и е придружена от всички необходими документи, доказващи направената инвестиция. Към настоящия момент фондът не е изпълнил задълженията си към Община Севлиево, което води до неизпълнение на задълженията на Общината към изпълнителя на канализацията „Мелиорации ХМС" ЕООД от Габрово.

Неизплатената сума възлиза на 457 088 лв. без включена лихва. За тези си вземания фирмата е предявила искова молба срещу Община Севлиево пред Окръжен съд Габрово за присъждане на дължимата сума.

Община Севлиево е една от 68-те общини, за които са констатирани нарушения при провеждането на обществени поръчки по проекти по програма САПАРД, обясниха от Държавен фонд „Земеделие”. Конкретно по проекта на община Севлиево за изграждане на канализация в село Сенник има нарушение на процедурата по Наредбата за малки обществени поръчки - общината е сключила анекс след подписването на договор с Агенция САПАРД, което е в нарушение на чл. 33, ал. 1 от НВМОП. При такава ситуация Агенция САПАРД би трябвало да изготви отказ за изплащане на субсидията по проекта. Въпреки че е в нарушение на процедурата обаче, общината ще получи субсидия, но с 25 на сто санкция. В този смисъл не е коректно да се твърди, че фондът не изпълнява задълженията си и не изплаща субсидия на община Севлиево по посочения проект, допълват от ДФ „Земеделие”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.