1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общини ще ремонтират пътища и ВиК мрежа със средства от ПРСР

Общини ще ремонтират пътища и ВиК мрежа със средства от ПРСР

Одобрените проекти са по двете общински мерки

Нови 16 проекта на общини стартират по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Одобрените проекти са по двете общински мерки – 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места” като предвиждат основно инвестиции в изграждане и рехабилитация на общински пътища и водоснабдителна мрежа, както и ремонт и реконструкция на читалища. Общата стойност на одобрената субсидия по тези проекти е в размер на 34.3 млн. лв.
 
Одобрените общини по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” са Венец, Опан, Стамболово, Стрелча и Ябланица със стойност на одобрените разходи и субсидия в размер на 22.7 млн. лв. По 322 „Обновяване и развитие на населените места” с безвъзмездни средства в размер на 11.5 млн. лв. от ПРСР ще се финансират общините Стамболово, Дряново, Летница, Павликени, Ихтиман, Вършец и Симеоновград. Проектите на тези общини получиха одобрение на заседание на Експертна комисия по прозрачност (ЕКОП) на 18 юни.

По Мярка 321 от ПРСР се финансират проекти за подобряване на пътната, водоснабдителната и канализационна инфраструктура, както и се подпомагат проекти за изграждане на детски ясли, социални домове за грижа за възрастни и хора с увреждания, спортни, младежки и културни центрове, театри, библиотеки и др. По Мярка 322 общините могат да кандидатстват с проекти за изграждане на детски площадки, зелени площи, реконструкция и ремонт на обществени сгради с местно историческо и културно значение и др.

Освен по двете публични мерки, на заседанието на ЕКОП в петък одобрение получиха и 19 проекта по Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от ПРСР 2007-2013 г. Стойността на одобрените разходи по тях възлиза на 7.6 млн. лв., а на субсидията – 5.3 млн. лв. Проектите са в областта на селския туризъм и предвиждат основно изграждане на къщи за гости. Сред тях има и проект за изграждане на малка фотоволтаична централа в с. Раздел, община Елхово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.