1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общините обсъдиха варианти за управление и стопанисване на горските имоти

Общините обсъдиха варианти за управление и стопанисване на горските имоти

Подобряването на взаимодействието между НУГ и общините ще доведе до по-ефективно стопанисване на горското богатство

 

Да бъде създаден по-добър механизъм на партньорство и комуникация с общините - собственици на гори, за да се преодолеят пропуските при стопанисване и ползване на този природен ресурс. За това призова началникът на Национално управление по горите /НУГ/ инж. Илия Симеонов по време на работна среща с кметове на общини, на която бяха обсъдени проблемите при управлението и стопанисването на горските им имоти. Въпреки, че процесът на възстановяване правото на собственост върху горите и земите на общините все още не е приключил напълно и е съпроводен с конфликт на интереси и съдебни спорове, произтичащи от неустановена собственост, неизвършен въвод във владение и др., до момента около 12 % от горския фонд на страната е общинска собственост. Затова подобряването на взаимодействието между НУГ и общините ще доведе до по-ефективно стопанисване на горското богатство, подчерта Илия Симеонов.

На срещата бяха разгледани възможностите за управление на общинските гори: самостоятелно от общините, чрез създаване на общински лесничейства или чрез договор за стопанисване с държавните лесничейства. Обсъдени бяха и предложения за промени в Закона за горите, които засягат стопанисването на общинската горска собственост. Да бъде прецизиран текста, според който средствата, които общината получава от дейности в горите, следва да се инвестират обратно в лесокултурни дейности, призоваха кметовете.

Увеличаването на правата и отговорностите на лесовъдите в общинските лесничейства ще доведе до оптимизиране и улесняване на работата при провеждане на лесовъдските мероприятия, както и при използването ресурса от дървесина, подчертаха участниците в срещата. Възможностите за залесяване на земи – собственост на общините, чрез проекти по програма САПАРД, беше другият акцент в срещата.

В нея участваха още изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Р България Гинка Чавдарова, председатели на общински съвети, директори на държавни лесничейства и началници на регионални управления на горите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.