1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общините ще могат да ползват безлихвени кредити за финансиране на проекти по САПАРД

Общините ще могат да ползват безлихвени кредити за финансиране на проекти по САПАРД

Вчера бяха одобрени параметрите на поредното споразумение

 

"Програма САПАРД и нейното прилагане в страната се основава на споразумението, което бе подписано миналата година с Европейския съюз, като то цели достигането на онези стандарти, с които да бъде постигната интеграцията с Европейския съюз.

До този момент имаме 4 подписани финансови споразумения.

Вчера бяха одобрени параметрите на поредното споразумение, новото в него е, че България получава първото увеличение по люксембургското решение за програма САПАРД. По нея не се подпомагат обаче разходи, които са възобновяеми като ДДС, мита и акцизи", това обяви Асен Друмев, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Той информира, че правителството е одобрило решение общините, които имат одобрени проекти по САПАРД, да ползват безлихвени кредити от държавата, за да могат да посрещнат разходите си по тези проекти. "Основно става дума за проекти в областта на вътрешноселищната и междуселищна инфраструктура, с оглед и развитието на земеделието в тези райони. Тези заеми могат да се ползват и за окончателно разплащане по проектите и за авансови плащания, като е задължително изпълнителят на проекта, с който общината е сключила договор, да предостави банкова гаранция. За първи път България получава 40 млн. лева допълнителни средства, като общата сума по новото финансово споразумение вече ще е 180 млн. лева", допълни Друмев./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.