1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общините ще получават безлихвени заеми за разплащане по проекти, реализирани по Програмата за развитие на селските райони

Общините ще получават безлихвени заеми за разплащане по проекти, реализирани по Програмата за развитие на селските райони

Над 767 млн. лв. са предвидени за директни плащания през 2011 г.

Правителството ще обсъди мерки за подкрепа на общините в реализирането на проекти по две мерки от Програмата за развитие на селските райони – „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и „Обновяване и развитие на населените места”. Това ще стане с отпускането на безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по ПРСР.

Право да получат временен заем от централния бюджет ще имат общини с одобрени проекти по двете мерки на ПРСР, които са сключили договор с ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, допълнително споразумение към договора за определяне на финансовата помощ след провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка и/или налагане на финансови корекции, както и договор с изпълнител на съответния проект. Размерът на заема ще е до разликата между общия размер на одобрените за финансово подпомагане разходи и платените по проекта авансово и междинни плащания от ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция.

Правителството ще обсъди приходната и разходната част на план-сметката на Държавен фонд „Земеделие” за 2011 г. Над 767 млн. лв. са предвидени за директни плащания през 2011 г.

ДФ „Земеделие” ще изплаща средствата по договорираната с Европейската комисия (ЕК) финансова рамка за селско стопанство по схемата за директни плащания на площ, за пазарна подкрепа и за развитие на селските райони. Средствата за директни плащания възлизат на 767 381 921 лв., за пазарна подкрепа са 98 100 000 лв. Предвидените средства по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за рибарство възлизат на 471 500 000 лв., а съответното национално съфинансиране към Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за рибарство е в размер на 146 779 000 лв.

За субсидиране на текущата дейност са предвидени 30 млн. лв., в т. ч. за държавни помощи за безвъзмездно подпомагане на земеделските производители по национални програми. За национални доплащания на хектар земеделска земя и национални доплащания за животновъдството са заложени 346 400 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.