1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общинският съвет във Велико Търново не подкрепи инвестиция за 80 млн. евро

Общинският съвет във Велико Търново не подкрепи инвестиция за 80 млн. евро

Българо-корейската компания "АСМ-БГ Инвестиции" има издаден лиценз от ДКЕВР за изграждането на фотоволтаична централа

Общинският съвет във Велико Търново, без дебати и мотиви, не подкрепи миналата седмица инвеститор, влагащ 80 млн. евро във фотоволтаична централа в землището на Самоводене, пише в. "Янтра Днес".

Българо-корейската компания "АСМ-БГ Инвестиции"  е искала предварително съгласие, за да стартира процедурата по смяна предназначението на 82,847 дка общински пасища и мери в местността "Йонова кория". Инвеститорът е собственик на 460 дка в съседство на общинските земи.

След смяната на предназначението на пасищата и мерите щяхме да поискаме учредяване право на строеж върху общинските имоти, за да разширим проекта си за производство на ток от слънчева енергия, заяви инвеститорът Бойко Таков, управител на компанията. Решението няма да е фатално за проекта, но спъва разширението му и дава лош сигнал към инвеститорите в национален и международен мащаб, коментира Таков.

Българо-корейската компания има издаден лиценз от ДКЕВР от 18 януари т.г. за изграждането на фотоволтаична централа на бившето стрелбище в Самоводене. Мощността на слънчевата електроцентрала ще е 25 мегавата. На терена са  започнали началните строителни работи.

"До края на т.г. планираме да пуснем част от мощностите", посочи Таков. Той е категоричен, че отново ще постави пред Общинския съвет въпроса за разширението на проекта с общинските земи.

Другата компания, управлявана от Таков, "Рес технолъджи" прави фотоволтаична централа върху 485 дка в местността "Слона" в Златарица. Годишно ще произвежда 20 мегавата ток, а инвестицията е за 70 млн. евро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.