1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се британско правителство да замени сегашния модел на земеделие с изцяло нова система

Очаква се британско правителство да замени сегашния модел на земеделие с изцяло нова система

Селското стопанство се нуждае от реформи

Следващото британско правителство би трябвало да замени сегашния модел на земеделието с изцяло нова система. За това настояват в доклад над 90 британски организации, които обединяват представители на земеделските производители, еколозите, бизнеса и гражданското общество. Основната им теза е, че селското стопанство се нуждае от реформи.

Авторите на доклада, озаглавен "Отвъд 2020-та – Нова селскостопанска политика" изтъкват, че сегашната система не работи добре, а излизането от Европейския съюз дава шанс да се потърси нов подход.

Фермерите и в бъдеще ще имат нужда от правителствена подкрепа, която да гарантира доходите им и да предоставя възможност на хора, които искат да се занимават със земеделие.

"Брекзит ни дава уникалния шанс да прекратим някои порочни практики от Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, която не помага на малките семейни ферми и с подкрепата си за големите земеделски производители е довела до загуба на биологичното разнообразие", се казва още в доклада. Ето защо новата система би трябвало да прехвърли плащанията от големите стопанства и производителите на биогорива към малките ферми, за да се създадат нови работни места. Подкрепа трябва да има и за младите фермери, както и за най-уязвимите сектори като овощарство и зеленчукопроизводство, посочват авторите на доклада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.