1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се Брюксел да пусне парите по САПАРД

Очаква се Брюксел да пусне парите по САПАРД

ОЛАФ даде три месеца отсрочка за последните нарушения

"Много се надявам след августовската ваканция Европейската комисия да разблокира средствата по програма САПАРД, така че до края на действието на програмата през декември т.г. те да се усвоят". Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов след приключването на техническата мисия от Брюксел, чиято цел беше да провери дали новото ръководство на земеделското министерство ще изпълни поставените от тях още през ноември 2008 г. искания за разследване на 98-те проекта в месния и млечен бранш, по които инспектори на ОЛАФ са установили съмнения за нарушения. Всички те повтарят схемата "Николов - Стойков" с еднакви доставчици и свързаност между фирмите.

След тридневни тежки преговори и разглеждане на всеки проект поотделно е решено още на 3 август в понеделник Европейската комисия да постави 83-те проекта в списъка на длъжниците, но без субсидята по тях да бъде изискуема. Българската страна е извоювала тримесечен гратисен период, в който прокуратурата да разследва цялата документация и при открити нарушения да се пристъпи към връщане на парите.

Окончателно връщане на субсидиите по доказаните нарушения трябва да стане след две години. Дотогава агенцията по държавни вземания трябва да събере парите от длъжниците. Найденов поясни, че размразяването на средствата за Румъния преди месец е станало, след като тяхната администрация е изпълнила всички европроцеури.

"Ние доказахме пред евроексперите, че ще спазим техните препоръки, затова очакваме средствата по САПАРД да се размразят, за да не страдат стотици лоялни производители", допълни Найденов.

Много скоро ще гръмне втора бомба със санкции по директните плащания заради неправомерното изплащане на субсидии за земи от т.нар. Код 6, който по евронормите не подлежи на безвъзмездна помощ, обясни земеделският министър. Отговорността за това нарушение е на предишното ръководство на земеделското министерство и това може да коства 25% намаляване на субсидиите за България през тази година. Затова при доказани нарушения новото ръководство ще търси съдебна отговорност от предишните администратори, обясни министър Мирослав Найденов.

 

 

Етикети САПАРД, ОЛАФ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.