1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се гроздоберната кампания да е с високи добиви и качествено грозде

Очаква се гроздоберната кампания да е с високи добиви и качествено грозде

Това стана ясно на провелата се днес среща между представители на ИАЛВ и винопроизводители

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ), инж. Красимир Коев посети гр. Пловдив и проведе среща с лозари и винопроизводители от района. Тема на срещата бе „Гроздоберна кампания 2011”. „Очаква се кампанията да е благодатна и добивите да са високи и с отлично качество”, заяви г-н Коев представителите на лозаро-винарския бранш. На срещата бяха обсъдени проблемите, които възникват преди началото на всяка гроздоберна кампания. Според г-н Коев, по-продуктивно е да се обсъдят проблемите на лозарите и винопроизводителите, както и да се предприемат навременни превантивни мерки за отстраняването им преди, а не по време на, гроздобера. В подкрепа на казаното от Коев, комисар Михаил Златанов, началник на отдел „Организация на охранителната дейност” от Дирекция „Специализирани полицейски сили” към МВР сподели, че „един от приоритетите на Министерство на вътрешните работи е опазване на селскостопанската продукция, в т.ч. и гроздобера”. Съвместната дейност между ИАЛВ и МВР определено ще се отрази благоприятно на случаите за посегателство върху гроздовата реколта.  

На форума беше обърнато внимание и на необходимостта от издаване на сертификат за произхода на гроздето и задължителен като придружителен документ при превоз на грозде в страната. Той гарантира проследяване на продукцията при движението й на пазара от производителя до преработвателя. Сертификата се предоставя от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).

На срещата участие взеха още проф. Пламен Моллов – председател на НЛВК, Георги Ралчев – началник отдел към Дирекция „Растениевъдство” на Министерство на земеделието и храните, комисар Михаил Златанов – началник на отдел „Организация на охранителната дейност” от Дирекция „Специализирани полицейски сили” към Главна дирекция „Охранителна полиция” на Министерството на вътрешните работи, комисар  Костадин Баков – зам. директор на ОД на МВР в гр. Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.