1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се минимално увеличение на акциза за алкохола

Очаква се минимално увеличение на акциза за алкохола

В Европарламента все още не са съгласни да се намали ставката за домашната ракия

 

Комисията по икономически въпроси на Европарламента прие нормативно минималният акциз върху алкохола да се увеличи с 4,5%. Така у нас ставката на налога ще се вдигне с около 10 ст. Предстои това решение да бъде одобрено от Съвета на финансовите министри ЕКОФИН след разглеждането му в пленарна зала.

Засега спиртните напитки у нас се облагат с 1100 лв. на хектолитър чист алкохол, което е съвсем близо до сегашната минимална ставка за ЕС - 550 евро. Това е 4.40 лв./л  40-градусов алкохол.

Предложението на икономическата комисия на Европарламента е за значително по-малко увеличение в сравнение с първоначалното за покачване на минималните ставки в ЕС с 31%. То бе взето само с три гласа повече.

През април пък одобрение получи противоположно предложение, а именно,  всяка страна сама да си определя акцизите, което означава да отпаднат минималните ставки.

Засега опитите на българските евродепутати Мартин Димитров и Кристиян Вигенин да се премахне акцизът за домашната ракия са неуспшни.

Вигенин смята  да постави въпроса отново през есента, когато ще се гледа наново директивата за структурата на акцизите. Неговото предложение е за домашната ракия нашата страна да прилага една четвърт от националната ставка.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.