1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се много добра реколта от грозде

Очаква се много добра реколта от грозде

С началото на тазгодишния гроздобер стартира и винен българо-македонски трансграничен проект

След не повече от десет дни започва брането на разновидните сортове бяло грозде, виреещи в българо-македонския трансграничен регион – Мускат, Сандански Мискет,  Шардоне, Траминер и емблематичната за региона Керацуда, а в края на септември ще стартира и гроздоберът на червените Мерло, Каберне Совиньон, Рубин и Широка мелнишка лоза. По мнение на републиканския експерт-енолог Станимир Стоянов не се очакват драстични промени в цената на гроздето спрямо предходната година - масовите сортове грозде ще вървят между 0,40 - 0,60 ст., а висококачествените между 0,70 ст. - 1 лв. за кг. Очаква се изключително добра реколта през 2013 г.

По думите на г-н Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България, за поредна година благоприятните климатични условия в региона не са изневерили на винопроизводителите и винолюбителите. Меката зима и липсата на късни пролетни мразове са основна причина за очакваните оптимални реколти за отделните сортове вино.

С началото на тазгодишния гроздобер стартира и винен българо-македонски трансграничен проект. Сдружение „Регионален Център за сътрудничество СПЕКТАР” – гр. Крива Паланка, Сдружение „Евроинтегра” – клон  Кресна - Сандански и Съюзът на енолозите в България – клон Благоевград стартират проект „Обмен на опит и добри практики във винепроизводството – принос за по-добро трансгранично икономическо развитие” по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония 2007-2013 г. Проектът ще използва резултата от богатия добив на различни сортове висококачествено грозде като основа за ускоряване икономическото развитие на региона.

Проектът ще работи в посока повишаване качеството на произведената винена продукция от тази богата реколта, както и нейното популяризиране на национално и на европейско ниво. За да се усокри този процес, проектът предвижда основаването на Сдружение на Македонските енолози, което ще координира и подпомага дейностите на винепроизводителите и лозарите от региона. Предстои провеждането на специализирани обучения в двете държави, които да подпомогнат обмена на информация между макендонските и български енолози и същевременно да запознаят подробно участниците с европейските наредби за винопроизводство. Благодарение на проекта ще бъде създадена и уникална по рода си винена карта, която ще индикира всички лозя и винепрозиводители в региона, за да предостави необходимата информация относно произхода на различните сортове вино, както и да ускори неговото популяризиране.

На 2-ри Септември, 2013 ще се проведе откриваща прецконференция в гр. Щип, Македноия, а на 3-ти в гр. Благоевград, България. На събитията ще бъде представена детайлна информация за предстоящите проектни дейности и ще бъдат разяснени възможностите за участие в проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.