1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се повишаване на нивата на реки с планински водосбори

Очаква се повишаване на нивата на реки с планински водосбори

Привечер ще се повишат нивата и по средните течения на по-големите реки

 

Още днес по обед и следобед се очаква повишаване на нивата на реки с планински водосбори, а привечер – и по средните течения на по-големите реки. Не се очаква повишение в долните течения. Това показва анализ на експерти от дирекция "Води" на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Причината е очакваното интензивно снеготопене заради прогнозираните температури на височина 1200 м около 12 градуса и на 2000 м – около 6 градуса.

Спрямо вчера сутринта в 8 часа нивата си са повишили Осъм при Троян, Голяма река при Стражица, Росица при Севлиево, Бистрица при с.Гърляно, Елешница при с.Ваксево, Струма при Перник, Места при м.Момина кула, тополница при с.Поибрене, Марица при Първомай и с.Радуил, Айтоска при с.Камено.

Очаква се повишаване и на нивото на Дунав. По данни на Басейнова дирекция /БД/-Плевен през последните 24 часа се е покачило нивото на реката при Ново село – със 7 см, при Видин – с 10 см, при Свищов – с 5 см, при Русе – с 10 см и при Силистра – с 11 см. При Оряхово е регистрирано понижение с 9 см, а при Лом и Никопол няма изменение.

Експертите от МОСВ предупреждават за продължаващо повишаване на нивата на язовири над определените им с месечния график обеми. Сред тях са "Въча", "Кърджали", "Доспат", "Съединение", "Георги Трайков" /Цонево/, "Христо Смирненски", "Асеновец". Над контролния обем са и язовирите "Батак", "Студен кладенец", "Ивайловград", "Александър Стамболийски", "Ахелой", "Домлян", "Малко Шарково", "Тича", "Тополница", "Йовковци", "Камчия", "Огняново". Като превантивна мярка е необходимо да се предприемат действия за приближаване на язовирите към определените им контролни обеми.

На територията на Басейнова дирекция /БД/-Плевен в област Търговище на р. Черни Лом са скъсани диги на пет места в землището на с. Априлово. От дружество "Напоителни системи" се извършват аварийно-възстановителни работи по отводняване на заблатени терени в регулацията на селото. Нивата на повечето от наблюдаваните реки в региона се понижават средно с 11 см. Най-голям е спадът на Янтра – при Каранци (62 см) и Искър в долното си течение (с 50 см). Спрямо многогодишните си средни водни количества за март многоводни са реките Огоста – при Мизия, Черни Лом, Провадийска при Синдел, Голяма Камчия при Грьоздево, Марица при Пазарджик и Харманли, Тунджа при Елхово. От БД-Плевен препоръчват днес с повишено внимание да се следят нивата на тези реки в посочените участъци.

На територията на БД-Благоевград нивото на Места при Хаджидимово се е покачило със 115 см. Нивото на Струма при Бобошево се е понижило със 6 см.

На територията на БД-Пловдив към момента няма данни за значително повишение на нивата на реките и язовирите заради снеготопенето. Наблюдава се лек спад на нивото на Марица при Свиленград, няма информация за тревожни завишения на Тунджа при Елхово, тенденцията е към спад. Яз. "Студен кладенец" се източва през ВЕЦ със 130,607 куб.м/сек, има свободен обем от 13, 248 млн.куб.м. Продължава превантивното източване на 8 по-малки водоеми, които не са в списъка на контролните и значими язовири.

В Черноморския басейнов район яз. "Георги Трайков" се изпуска с 60 куб.м/сек; яз."Камчия" прелива и се изпуска с 8,450 куб.м./сек; яз. "Съединение" се изпуска с 1,1 куб.м/сек, яз. "Тича" прелива с 24 куб.м/сек и се изпуска с 20 куб.м/сек. Няма критични състояния на реките в региона.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.