1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се удължаване на срока на САПАРД след проверка на независим одитор

Очаква се удължаване на срока на САПАРД след проверка на независим одитор

Взаимодействието на ДФЗ с ОЛАФ е добро

Получихме уверение от еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер-Бойл, че при успешна заверка на плана за действие по САПАРД от независим одитор може да се очаква удължаване на срока по действието на програмата у нас. Това каза на пресконференция изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Атанас Кънчев, предаде Агенция „Фокус”. По думите му след заверката на плана, ще може да започне и изплащането на средства по изрядните проекти по спрените мерки от републиканския бюджет. Взаимодействието на ДФЗ с ОЛАФ било добро, смята Кънчев.

От своя страна зам.-изпълнителният директор на фонда Константин Паликарски, който отговаря по прилагането на мерките по САПАРД, заяви, че вече един месец много сериозни одиторски компании работят в Агенция „САПАРД”, за да установят потенциални проблеми, които е имало с проекти, нередности и измами от началото на действието на програмата досега. Изпълнени са всички дейности в областта на разработването на допълнителни контроли по проверките за бъдещи плащания, изготвени са нови правила за поведение на служителите в агенцията. Към момента остават да бъдат изплатени 253 проекта по мярка 1, 34 проекта по мярка 2, 260 проекта по мярка 3, и 6 проекта по мярка 5 от САПАРД – все мерки, които са спрени от ЕК. Това ще изисква особено напрежение от всички служители в агенцията, каза Паликарски, дори при най-оптимистичното развитие на нещата. По думите на Паликарски са се появили доста нови проблемни проекти, които ще бъдат предадени на прокуратурата и националния ръководител.

В рамките на две до три седмици, ако всичко върви добре, може да започнат плащания по спрените мерки след извършването на допълнителните проверки.

Другият зам.-изпълнителен директор на фонда Емил Дърев обясни, че през ноември или декември предстои да бъде направен одит от ЕК по повод акредиктацията на Разплащателната ни агенция, която в момента е в изпитателен срок. Крайният срок за решаването на този проблем беше края на ноември. ДФЗ си поставя за цел да изпълни поставените изисквания малко преди изтичането на този срок. „След одита се надяваме РА да премине отново към безусловна акредитация, а не в изпитателна фаза, както е в момента”, каза той.

Продължава назначаването на експерти във всички областни звена на РА, уточни Дърев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.