1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се увеличение на застъпванията на площи за директни плащания

Очаква се увеличение на застъпванията на площи за директни плащания

Съществуват много злоупотреби на общинско ниво

Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) очакват, че по време на новата кампания за очертаване на земеделските площи за директни плащания ще има много застъпвания. Това каза председателят на НАЗ Радослав Христов, предаде Агенция „Фокус”.

Христов поясни, че тази година очертаването на нивите за директните европейски субсидии за единица обработваема площ ще става директно в системата Идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК) в Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция, а не както досега – в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП). Той заяви, че в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) имало пратени от Европейската комисия писма, с които се препоръчва очертаването на площите за подпомагане да става в ИСАК, иначе България ще бъде санкционирана с 25 % от стойността на директните плащания.

„Вчера бяхме пет часа в МЗХ, имахме среща с министъра по този повод във връзка с очертаванията. Въпросът е спорен, тъй като СИЗП е част от ИСАК и означава, че след като чертаем в СИЗП, означава, че чертаем площи и в ИСАК. Директорът на ДФЗ Калина Илиева изтъкна, че имало много злоупотреби на общинско ниво, тъй като общинските служители виждали къде не е очертано и после го очертавали, а със системата ИСАК, това няма да е възможно. Това ни навежда на мисълта обаче, че няма да има голяма прозрачност и като цяло това означава, че ще има стократно повече застъпвания на площи, отколкото миналата година, след като не се виждат границите на останалите. Ситуацията е доста спорна”, обясни Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.