1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Oчакваните валежи няма да се отразят значително върху речните нива

Oчакваните валежи няма да се отразят значително върху речните нива

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) днес преди обяд все още ще превалява в централните и югоизточните райони на страната. Количества до около 10 л/кв.м. След обяд на отделни места в масивите от Централна България отново ще превали  с количества до 5 л/кв.м. В сряда след обяд и през нощта срещу четвъртък на места в Западна България ще превали и прегърми. Очаквани количества между 2 и 12 л/кв.м, но локално са възможни и до 15-20 л/кв.м. В четвъртък превалявания с гръмотевици ще има на места в Централна и Източна България, количества - от 2-3 до 10-15 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 3 до 8 ч. на 4 юли водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. Незначителни повишения, вследствие на валежи са регистрирани във водосборите на реките: Вит, Осъм и Русенски Лом (Дунавски басейн), Провадийска и Камчия (Черноморски басейн).

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на: р. Вит при с. Търнене, р. Черни Лом при с. Широково (Дунавски басейн); р. Марица при Пловдив и Първомай и притоците й р. Тополница при с. Поибрене и р. Сазлийка при Гълъбово; р. Арда при  Рудозем (Източнобеломорски басейн); р. Струма – долното течение (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -39 см до +58 см;
Черноморски басейн: Регистрираните са колебания от -4 см до +4 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -60 см до +64 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрираните са колебания от -8 см до +12 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на реките:  Осъм,  Янтра – горното и средното течение на основната река, както и притоците й реките Белица, Росица и Черни Лом (приток на р. Русенски Лом). От 6 юли ще започнат понижения на водните нива. Временни повишения се очакват в долните течения на основните реки, в резултат на оттичане.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 5, 6 и 7 юли  ще бъдат около и под средномногогодишните стойности и  ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 5, 6 и 7 юли ще бъдат около и под средномногогодишната стойност. Повишенията на водните нива ще продължат до днес, когата се очаква да започнат плавни понижения в по-голямата част от водосбора. До 6 юли  ще се повишават нивата на р. Росица при Севлиево, в резултат на валежи и на основната река при Велико Търново и Каранци, вследствие на оттичане. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 5, 6, 7 и 8 юли ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Днес и утре са възможни краткотрайни повишения на речните нива - предимно във водосбора на р. Черни Лом и по основната река, след вливането на притока й р. Бели Лом (днес сутринта - в горните части на водосбора, а от следобедните часове и в долните). Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес вследствие на валежи се очаква да продължат повишенията във водосборите на южночерноморските реки Трионска, Велека и Резовска. От 6 юли  ще започнат понижения на нивата в целия басейн.

Източнобеломорски басейн: Днес вследствие на валежи са възможни краткотрайни повишения във водосборите на:

• р. Тунджа – долно течение;
• р. Марица – средно и долно течение на основната река и по старопланинските и родопските й притоци;
• р. Арда – горно и средно течение.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Утре вследствие на валежи се очакват повишения на водните нива в долните течения на наблюдаваните реки Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.