1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очертаването на земеделските земи ще става от 1 юли до 1 август

Очертаването на земеделските земи ще става от 1 юли до 1 август

Записано е в законопроект

Срокът за очертаване на земеделските земи и изясняването на отношенията между собственици и арендатори ще бъде от 1 юли до 1 август, а не както досега – от 1 август до 30 септември. Това предвиждат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, предложени от трима депутати от ГЕРБ.

Депутатът Стоян Гюзелев, един от вносителите на законопроекта, от Комисията по земеделие и гори в Народното събрание обясни, че реално сеитбата започва на 1 октомври за пшеницата и ечемика, а рапицата се сее през септември. Така земята започва да се обработва от 1 септември. Изместването на срока ще даде възможност на арендаторите да изчистят взаимоотношенията си със собствениците на земята, защото "и към днешна дата има собственици на земя в България, които не са си получили рентата и предвид този срок”, обясни той.

Когато между ползвателите на земята не се постигне споразумение, поземлената комисията ще съставя проект за разпределение на ползването на земите по масиви до 15 август, а не до 10 октомври, както предвижда сегашния текст за закона.

Законопроектът предлага сключването на споразумение за ползване на земеделските земи да се прави от директора на областната земеделска служба, а не от кметовете на общините.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.