1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОД на фонд “Земеделие” в Добрич е без директор и това създава условия за нарушения

ОД на фонд “Земеделие” в Добрич е без директор и това създава условия за нарушения

В област Добрич няма данни за големи нарушения от порядъка на 200 - 250 хиляди лева, нарушенията са свързани с отклоняване на средства в размер на 25 хиляди лева , които все още не са изплатени

 

В област Добрич на този етап по-скоро има опити за нарушения със средства по програма САПАРД, заяви добричкият народен представител от Коалиция за България Ясен Пенчев по повод доклада на МВР за злоупотреби със средства по програма САПАРД. Според Пенчев, в област Добрич няма данни за големи нарушения от порядъка на 200 - 250 хиляди лева, нарушенията са свързани с отклоняване на средства в размер на 25 хиляди лева , които все още не са изплатени. Информацията по сигналите за злоупотреби със средства по САПАРД на този етап е несигурна и е необходима по-задълбочена проверка.

Всеки сигнал за злоупотреби трябва да се проверява, а когато става въпрос за средства от европейските фондове, всеки посочен случай трябва да се проверява много внимателно.  Пенчев поясни, че се е срещнал с директора на Регионалната дирекция на вътрешните работи в Добрич.

“В доклада на МВР има три случая за злоупотреби със средства по САПАРД в Добричко. За единия съм категорично убеден, че няма никакво нарушение, защото за него има решение на Върховния съд в полза на бенефициента. Дори държавата дължи лихва на бенефициента, който е бил принуден да върне парите в бюджета. Другите два случая се разследват, но те са за значително по-малки суми, където все още консумирано нарушение няма”, заяви Ясен Пенчев.

Според условията на програма САПАРД, фонд “Земеделие” и бенефициентът подписват договор, който служи пред банката за банков кредит. Когато проектът бъде реализиран, половината от банковия кредит се субсидира по програма САПАРД. В случая няма такава консумация, допълни Ясен Пенчев.

Депутатът каза, че ще сезира парламентарната Комисия за борба с корупцията за сигналите за злоупотреби със средства по САПАРД в Добричко. Като представител на Комисията по земеделието и горите, ще настоява за сериозен контрол върху усвояването на средствата от европейските фондове. Според Пенчев, част от съмненията в област Добрич възникват заради факта, че вече 9 месеца няма директор на областната дирекция на фонд “ Земеделие” в Добрич, което създава предпоставки за нарушения, тъй като няма перманентен контрол. Местните служби на фонд “Земеделие” наблюдават и контролират изпълнението на подписаните договори с бенефициентите. Въпросът е поставян няколко пъти на вниманието на Министерство на земеделието.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.