ОДБХ София-град, София област, Смолян и Благоевград издадоха 5 акта на обекти в зимните курорти през месец декември

Във връзка със засиления контрол на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в зимните курорти инспектори на Областните дирекции в София-град, София област, Смолян и Благоевград провериха 159 обекта в периода 9 – 31 декември 2019 година

Издадени са 5 акта за административни нарушения, 13 предписания и са възбранени  149,59 кг храни от животински и неживотински произход без етикетировка и/или изтекъл срок на годност.

Най-чести констатирани несъответствия са търговия с храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, смесено съхранение в хладилно съоръжение  на суровини и готови за консумация храни. Засиленият контрол на инспекторите в зимните курорти ще продължи до края на зимния туристически сезон – 15 март 2020 година. Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. намиращите се на територията на хотелски комплекси, и туристически обекти, предлагащи услугата “all inclusive”.

Инспекторите следят произхода и правилното съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение и етикетирането и действащите системи за управление на безопасността на храните. При необходимост и по преценка проверяващите ще вземат проби за лабораторно изпитване.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.