1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОДБХ Търговище конфискува седем овце без документи за произход и здравен статус

ОДБХ Търговище конфискува седем овце без документи за произход и здравен статус

Инспекцията е в резултат на съвместните действия на БАБХ и МВР за спазване действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина

Областна дирекция по безопасност на храните, град Търговище конфискува седем овце при опит те да бъдат транспортирани без документи, които удостоверяват произхода и здравословното им състояние. Те са транспортирани с микробус, който e без лиценз за превоз на животни. Четири от овцете са били с ушни марки и са насочени за санитарно клане, останалите са без идентификация и са изпратени за унищожаване в екарисаж. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение. Месото от закланите животни ще бъде изследвано и ако бъде потвърдено, че е годно за консумация от хора, то ще бъде дарено на социални заведения в областта. 
 
Проверката е извършена от инспектори към ОДБХ, Търговище съвместно със служители на Районно управление на полицията (РУП) град Търговище. Инспекцията е в резултат на съвместните действия на БАБХ и МВР за спазване действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина. Целта е недопускането на нерегламентирано придвижване на живи животни и предотвратяване на разпространяването на заразни болести в страната.
                    
При друга съвместна проверка от Областна дирекция по безопасност на храните и Областна дирекция на МВР край град Кърджали са конфискувани 21 килограма телешко месо. То е било без здравна маркировка и без документи за произход. Цялото налично количество месо е насочено за унищожаване в екарисаж. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.