1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрена е позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Одобрена е позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство

В областта на земеделието се очаква Комисията да представи на министрите информация относно селскостопанските въпроси, свързани с търговията

Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 17-18 октомври 2022 г. в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

В рамките на заседанието се очаква в областта на рибарството министрите да постигнат политическо споразумение по предложението за Регламент на Съвета за определяне на възможностите за риболов, приложими в Балтийско море за 2023 г., както и да обменят мнения относно приоритетите във връзка с годишното заседание на Международната комисия за опазване на рибата тон в Атлантическия океан, с оглед предоставяне на насоки за подготовката на позицията на Европейския съюз (ЕС).

В областта на земеделието се очаква Комисията да представи на министрите информация относно селскостопанските въпроси, свързани с търговията, след което министрите ще проведат обмен на мнения. Република България счита, че при внос на селскостопански стоки в Съюза от трети страни, следва да бъдат спазвани идентични на високите стандарти на ЕС, които европейските производители спазват, в областта на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните изисквания.

След това Комисията и делегациите на държавите членки ще обменят мнения относно състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на конфликта в Украйна, на база на предварително формулирани от Чешко председателство въпроси за структуриране на дискусията. Безспорно рязкото покачване на цената на материалите за производство в земеделието, в частност торовете оказва негативно влияние върху доходността на земеделските стопани. Цените на фуражите и енергоносителите продължават да се увеличават, без да има яснота за тяхното успокояване и стабилизиране. Въпреки че цените на селскостопанската продукция са завишени спрямо предходните години, те не могат да покрият нарастването на разходите за производство.

При продължаване на конфликта в Украйна и запазване на тенденцията за повишаване на цените на основните променливи разходи - торове, продукти за растителна защита, енергоносители, може да се счита, че продължаване на подпомагането, било то чрез кризисния резерв и Регламента за ООП или временната рамка по линия на държавна помощ, ще бъде от полза за гарантиране и запазване на земеделската дейност и съответно производството на земеделска продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.