1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрена е позицията на Република България за предстоящия Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Одобрена е позицията на Република България за предстоящия Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Република България счита, че следва да се намери баланс между гарантирането на конкурентоспособността на земеделските производители и високите производствени стандарти на ЕС

Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 13 юни 2022 г., гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

В рамките на заседанието в областта на рибарството се очаква Комисията да представи своето Съобщение относно актуалното състояние на Общата политика в областта на рибарството и консултацията относно възможностите за риболов за 2023 г., след което министрите ще обменят мнения. При определянето на риболовните възможности за 2023 г. в Черно море, Република България ще настоява да бъдат взети предвид решенията, които ще бъдат приети на годишната среща на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море през месец ноември, социално- икономическото отражение на кризата от Ковид-19 и въздействието на войната в Украйна върху сектора на рибарството и състоянието на запасите. Република България ще настоява квотите за улов на калкан да бъдат запазени и през 2023 г.

В областта на селското стопанство се очаква Европейската комисия да представи информация за резултатите от публичните консултации относно Доклада за прилагането на здравните и екологичните стандарти на ЕС спрямо вносните селскостопански и хранителни продукти. Република България счита, че следва да се намери баланс между гарантирането на конкурентоспособността на земеделските производители и високите производствени стандарти на ЕС и осигуряването на продоволствена сигурност в ЕС и на глобално равнище. Считаме, че за да бъдат взети правилните решения, се нуждаем от задълбочен анализ на потенциалните сценарии за степента на въздействие на конфликта в Украйна върху секторите на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Също така се очаква Комисията и делегациите на държавите членки да обменят мнения относно състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на нашествието в Украйна. Продължава да е тревожно покачването на разходите за производство в селското стопанство за фуражи, торове и електрическа енергия, което се отрази и върху пазарните цени на основните хранителни продукти. В тази връзка е необходимо да се следят внимателно въпросите, свързани с достъпността на храните. Във връзка с достигането на националния таван по отношение на помощта de minimis в България предлагаме да се повишат индивидуалните и национални тавани. В допълнение бихме искали да бъде удължен до 31 декември 2022 г. срокът на прилагане на увеличеният заради Ковид-19 интензитет на подпомагане по двете ключови мерки (Преструктуриране и конверсия на лозя и Инвестиции в предприятия) от Националните програми за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.