1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са промени в Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Одобрени са промени в Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Измененията са в три направления

Правителството прие Решение за изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР). Измененията целят да подобрят управлението и отчитането на резултатите от прилагането на ПМДР.

Едната част от подготвените изменения е във връзка с прехвърлянето на средства за финансиране на две местни инициативни рибарски групи (МИРГ) по подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Стратегиите на МИРГ Самоков и МИРГ Силистра са в списъка с резервните проектни предложения, за които не достигна бюджет, но същевременно беше отчетено важното им значение за развитието на местните общности.

Друга част от промените е насочена към включване в текста на ПМДР на методика за компенсации за акваекологични производители. Това е задължително условие, за да може да бъде стартирана мярка 2.5 „Аквакултури, осигуряващи екологични услуги“. По мярката ще може да кандидатстват производители на аквакултура, които търпят допълнителни загуби вследствие на ограниченията на екологичното законодателство. Методиката се прилага както за стопанства в НАТУРА 2000, така и за такива извън защитените територии на Европейската мрежа.

Третата група изменения в ПМДР е в Рамката за изпълнение. Те касаят промяна на индикатори, с цел тяхното актуализиране към текущите резултати по програмата и повишаване на изпълнението на междинните и крайните цели по ПМДР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.