1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобриха промени в две мерки по САПАРД

Одобриха промени в две мерки по САПАРД

От Европейската комисия са изразили становище, че е необходимо да се подсилят ключовите сектори по мерките 01 и 02 на САПАРД.

 

Комисията за управление на земеделски структури и развитие на селските райони към Eвропейската комисия единодушно одобри искането на България за промяна в две от мерките на програма САПАРД. За подмярка "Производство на мляко и млечни продукти" към мярка 01 – "Инвестиции в земеделски стопанства", бенефициентът вече няма да доказва право на ползване на минимални площи за фураж. Досега желаещите да кандидатстват по програма САПАРД трябваше да докажат, че за една крава или биволица ползват минимум 1 ха земя, за юница или теле за угояване – 0.5 ха, за овца или коза най-малко 0.2 ха. Така ще се избегнат трудностите, които произтичат от раздробяването на земеделските стопанства. Подмярката е изключително важна за България, защото дава възможност на фермите от млечния сектор да се подготвят за присъединяването ни към ЕС.

Втората промяна касае подмярка "Пазари на едро" по мярка 02 – "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти". По нея ще се дават допълнителни точки на проекти, при които се предоставят договори с регистрирани земеделски производители или група производители. Така ще бъде даден приоритет на проекти, които имат гарантирани доставки. Изменението ще даде по-добра възможност за подкрепа на пазарите на производителите, вместо да се подкрепят търговците на едро.

Промените, които Европейската комисия одобри на последното си заседание, са по искане на България. От Европейската комисия са изразили становище, че е необходимо да се подсилят ключовите сектори по мерките 01 и 02 на САПАРД. Предложените изменения са одобрени и от българския Мониторингов комитет по програма САПАРД./posredniknews.com


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.