1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Официалните ветеринарни лекари имат готовност да изпълняват дейностите по имунопрофилактиката на животните

Официалните ветеринарни лекари имат готовност да изпълняват дейностите по имунопрофилактиката на животните

Те ще разполагат с ушни марки, ще ги предоставят при заявка от страна на фермерите

Официалните ветеринарни лекари в 264-те общини у нас имат готовност да изпълняват дейностите по Държавната профилактична програма за 2010 г. и да издават ветеринарномедицински свидетелства за движението на животните след 5 февруари. Това се предвижда в случай, че частнопрактикуващите ветеринари откажат да изпълняват дейностите си след тази дата. Официалните ветеринари ще разполагат с ушни марки,  ще ги предоставят при заявка от страна на фермерите, ще съдействат за маркирането на животните и ще въвеждат данните в информационната система на Националната ветеринарномедицинска служба.

Поемането на тези дейности от официалните ветеринарни лекари може да се наложи заради липсата на рамков договор за изпълнението им с частнопрактикуващите ветеринари от Българския ветеринарен съюз.

“Изпълнението на дейностите по Държавната профилактична програма няма да бъде проблем за официалните ветеринарни лекари в общините”, увери генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Той допълни, че самото лечение на животните остава в сферата на частната практика на ветеринарните лекари, тъй като никога не е било предмет на рамковия договор между Министерство на земеделието и храните и Български ветеринарен съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.