1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОИСР: Биогоривата ще покачат цената на земеделската продукция

ОИСР: Биогоривата ще покачат цената на земеделската продукция

 

Пазарът на биогорива се развива твърде бързо и ще оказва сериозно влияние върху цената на земеделската продукция през следващото десетилетие.  Това се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според данните природосъобразните горива ще са основният фактор, влияещ върху селскостопанския сектор.

Дори да няма повишено търсене  на биогорива, благодарение на наблюдаващия се спад на земеделската продукция в световен мащаб-благодарение на сушата и ниското производство- цените ще продължават да бъдат високи. Според проучването те ще се повишат между 20% и 50% до 2016 г.

Биогоривата  направени от зърно, захар и слънчоглед, придобиха в последно време особена  популярност. Причина за това стана нуждата да бъдат намалени вредните въглеродни емисии, отделяни от обикновените горива.

В прогнозите си ОИСР очаква цените на земеделската продукция да достигнат рекордни нива още през следващите месеци. Влияние ще окаже и слабата реколта през миналата година и ниският очакван добив през тази. Тези фактори, пораждат и страхове за повишаване на инфлация в световен мащаб.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.