1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОИСР и ФАО очакват спад на цените на аграрните суровини

ОИСР и ФАО очакват спад на цените на аграрните суровини

Обемът на световната търговия със земеделски стоки ще расте по-бавно през следващите десет години

По-високите добиви, повишената продуктивност и забавеният растеж на глобалното търсене ще доведат през следващите десет години до спад на реалните цени на аграрните суровини. До този извод стигат в актуалната си 10-годишна прогноза Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Организацията за земеделие и храни на ООН – ФАО.

Въпреки поевтиняването, експертите очакват, че цените ще останат над нивата от началото на века. Друг фактор за по-изгодните храни са ниските котировки на петрола, тъй като производителите ще плащат по-малко за енергия и торове. 

Обемът на световната търговия с аграрни стоки ще расте по-бавно през следващите десет години. Експортите ще продължат да се концентрират във все по-малко страни, докато все повече държави ще се налага да внасят храни и суровини, се казва още в прогнозата. Растящото значение на сравнително малката група страни-износителки би могло обаче да повиши рисковете за пазарите.

Очаква се търсенето на хранителни стоки в развиващите се страни да нарасне вследствие на увеличаващото се население и все по-силната урбанизация. Ще се повиши консумацията на животински протеини, което ще доведе до по-високи цени на месото и млечните продукти в сравнение с тези на зърнените и маслодайните култури. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.