1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Около 1900 са животните с чипове, чиито регистрационни данни са вкарани в Информационната система на НВМС

Около 1900 са животните с чипове, чиито регистрационни данни са вкарани в Информационната система на НВМС

Чиповете при животните се поставят за тяхното идентифициране и регистриране в Информационната система

1900 са животните с чипове, чиито регистрационни данни са вкарани в Информационната система на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) към Министерството на земеделието и храните. Това са предимно коне, а останалите около 280 са дребните преживни животни. Това каза д-р Дамян Илиев, зам.-генерален директор на НВМС, цитиран от Агенция „Фокус”.
Чиповете при животните се поставят за тяхното идентифициране и регистриране в Информационната система на животните в НВМС, която е в експлоатация от 22 март тази година. Задължително чипове се поставят на еднокопитните, дребни и едри преживни животни, същото се отнася и за кучетата, посочи д-р Дамян Илиев.
Чиповете биват няколко вида в зависимост от начина на тяхното поставяне– такива, които се инжектират в тялото на животното и такива, които не се инжектират, а се вкарват в ушните марки или на крака като гривна. При едрите преживни животни чиповете се поставят като болуси, големи колкото палеца на човек, и се поставят в търбуха на животното, обясни д-р Илиев.
При този начин на поставяне на чип животните могат автоматично да се регистрират в информационната система като преминават покрай стена с четящо устройство.
Поставянето на чипове в България е започнало отдавна при кучета например, но не е съществувала информационна система, в която да бъдат регистрирани животните чрез чиповете. В информационната система във връзка с чипа се вкарва и допълнителна информация, свързана с имунно-профилактичната програма на животното, даване на антипаразитни средства против разпространените болести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.