1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Около 60% от есенниците в Русенско са в критично състояние

Около 60% от есенниците в Русенско са в критично състояние

 

Това заяви М. Бобчев – директор на ОС "Земеделие и гори" – Русе. Той уточни, че това са посевите, които най-рано са засети и са в най- напреднала фаза на развитие – изкласяване и затова се нуждаят най-много от влага. От тях се очаква да бъдат получени добиви от около 150 кг/дка. Останалите около 35% от есенниците са в по-добро състояние. От тях на този етап се очакват добиви от около 200–220 кг/декар.

На практика 5% от есенниците на този етап са унищожени. Най-тежко е състоянието в община Бяла. Там има големи масиви от по няколко хиляди декара пшеница, от които стопаните не очакват нищо. При ечемика състоянието е малко по-добро, тъй като е в заключителна фаза на развитие. Вероятно тази година жътвата ще започне с около 10 дена по-рано, т.е. в самото начало на месец юни.

Що се отнася до състоянието на пролетниците – слънчоглед и царевица, г-н Бобчев поясни, че близо 600 хиляди декара зависят от дъждове със стопанско значение /от 50 л. на кв. м/. Слънчогледът е по-добре от царевицата, но ако до края на месеца не се сбъднат прогнозите на синоптиците, за царевицата се вижда пълно унищожение. За рапицата сушата не е фатална, защото има по-дълбоки корени, а е и в по-малки количества.

Комисиите ще започнат да правят оценки на пораженията след постъпили молби, каквито вече има, и постфактум на жътвата. Ще се види докъде сушата ще нанесе поражения.

Досега 1 804 бенефициенти са подали заявления за отпускане на преки плащания от ЕС за 1 670 000 декара в Русенска област, каза още М. Бобчев. На места не е ясно кой обработва дадени терени, а и никой не е подал информация за наличие на договори, за да се очертаят. В мери и пасища от региона има територии с храсти, камъни, наклонени терени, боклуци, поради което се изключват, за да няма неприятности при одита на комисията по земеделие към ЕК през месец юли.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.