1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОЛАФ иска съдебни процеси по всички подадени от тях сигнали

ОЛАФ иска съдебни процеси по всички подадени от тях сигнали

Франц Брюнер: "Не искам всички в затвора на всяка цена"

 

ОЛАФ настоява да има процеси по всички подадени от тях сигнали, независимо дали съдът ще излезе с осъдителна или оправдателна присъда.

Това стана ясно вчера след срещите на председателя на европейската служба за борба с измамите Франц-Херман Брюнер, който пристигна вчера на двудневно посещение в България по покана на вицепремиера Меглена Плугчиева.

"Това, което очакваме сега, са резултати", казва Брюнер в официално съобщение на службата. Според него е необходимо да се видят "ясни и конкретни резултати в областта на борбата с измамите и корупцията в България - както в областта на съдебните процедури, така и по отношение на възстановяването на средства".

Премиерът Сергей Станишев запозна Брюнер с постигнатото дотук в борбата с измамите за усвояване на евросредства на работен обяд в бутиковия ресторант "Арена ди Сердика". След срещата Станишев лаконично обясни, че заедно с Брюнер набелязали конкретни стъпки, които ще бъдат прецизирани след разговор с МВР шефа Михаил Миков, с главния прокурор Борис Велчев и с председателя на ДАНС Петко Сертов.

Станишев обаче премълча питал ли е шефът на ОЛАФ за конкретни резултати за изобличаване и наказване на групата "Николов-Стойков" и какво е отговорил той.

Изявления на самия Брюнер почти нямаше извън протоколните думи, че е удовлетворен от срещата със Станишев и че двамата са се опитали да намерят пътя за решаване на проблемите, което е ключово за продължаване на сътрудничеството.

По-късно вчера шефът на ОЛАФ се срещна с правосъдния министър Миглена Тачева. Двамата обсъдили възможността чрез статистически форми да бъде следен ходът на определени дела. Неудобни въпроси като този за групата "Николов-Стойков", описана в драстично критичния доклад на ОЛАФ, също не били обсъждани.

Тачева е поискала експертен поглед по "черния списък" за юридически лица и фирми. Тя сондирала и възможността инспектори от ОЛАФ да дойдат тук и да обучават български магистрати.

Съдебната система ще разработи и специален регистър за заведените по сигнали на ОЛАФ дела, така че да е ясно във всеки един момент на какъв етап се намира съдебното производство и ако се бави - по какви причини.

Късно снощи Брюнер имаше среща и с екипа на вътрешния министър Михаил Миков.

Днес той ще разговаря с финансовия министър Пламен Орешарски. След това той ще разговаря с главния секретар на президента Красимир Стоянов. Точно Първанов поиска ОЛАФ да доказва своите твърдения и обвини службата, че в докладите им се промъкват и политически констатации. Президентът реагира така след доклада през юли, където пишеше, че над спонсора му има политически чадър. Прокуратурата не може да прати на съд Стойков за документна измама и все още го разследва за пране на пари.

Довечера вицепремиерът Меглена Плугчиева ще даде заключителна пресконференция за посещението, но едва след като Брюнер си замине.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.