1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОЛАФ постави под въпрос работата на съдебната система

ОЛАФ постави под въпрос работата на съдебната система

Алесандро Бутиче: „С огромен интерес очакваме да видим как ще завърши първото голямо дело по САПАРД”

 

„Работата на съдебната система остава под въпрос - там все още често се констатира прекратяване на дела без достатъчно убедителна аргументация”, обяви Алесандро Бутиче, говорител на Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ).- С огромен интерес очакваме да видим как ще завърши първото голямо дело по САПАРД, което влезе в съда на 20 октомври", добави той. По него обвиняеми са 9 души начело с бизнесмена Марио Николов. Партньорът му - президентският спонсор Людмил Стойков, още е разследван за пране на пари.

Бутиче похвали правителството, прокуратурата, ДАНС и фонд "Земеделие" за усилията, предприети от лятото насам. Като добър пример той посочи изграденото специализирано звено за разследване на престъпления по програмата САПАРД. Служители на ОЛАФ са консултанти на звеното и по думите на Бутиче "пребивават в България през седмица".

На няколко пъти говорителят на ОЛАФ даде да се разбере, че официален Брюксел очаква наказване на виновните за източването на еврофондовете и осъдителни присъди. При положение че няма осъдителни решения за случаи, при които измамата е очевидна, може да се наложи България да връща пари на Европейския съюз.

"Когато имаме доказателства за измами, ги даваме на властите, но националната съдебна власт е тази, която трябва да разкрие виновника. Ако тя не го осъди, а ние имаме данни, че е виновен, имаме механизъм, по който да си търсим парите, има и решение на Европейския съд в тази насока", бе категоричен Бутиче. Пред БТА той даде пример с едно решение на комисията по случай с царевица от Гърция за Белгия. "Комисията имаше данни, че царевицата е от бивша югославска република. Гърция настояваше дори на високо политическо ниво, че царевицата е гръцка, но случаят отиде в съда и той даде основание на ЕК да си поиска парите обратно. Затова всяка държава членка, в т.ч. България, трябва да е внимателна", предупреди говорителят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.