1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОЛАФ ще проверява за нарушения в България

ОЛАФ ще проверява за нарушения в България

Властите в София са получили препоръки за финансови санкции, като става дума за злоупотреба с общо 35 милиона евро

България ще бъде разследвана от Европарламента заради злоупотреба с евросредства, основно в земеделието, стана ясно при заседанието на Комисията по бюджетен контрол на парламента. Със задачата ще бъде натоварена Службата за борба с измамите ОЛАФ, чиито представители участваха в съвещанието.
 
От ОЛАФ съобщиха, че най-честите нарушения в България са установени при еврофондовете за селските региони, като става дума предимно за фиктивна фермерска дейност или за фалшиви къщи за гости. Службата разследва общо 29 случая в нашата страна, а осем от тях вече са приключени. Властите в София са получили препоръки за финансови санкции, като става дума за злоупотреба с общо 35 милиона евро.
Представител на парламентарната група на Европейската народна партия заяви на заседанието, че независимо кой управлява, съмненията за злоупотреби трябва да бъдат разследвани. Според ЕНП именно в земеделието има най-много случаи на организирана престъпност с цел усвояване на средства.
 
Представители на Еврокомисията съобщиха, че след оповестяването на санкциите от САЩ незабавно са поискали проверка дали засегнатите получават средства от Европейския съюз. Българските власти са проверили и са отговорили отрицателно. От отдела на Комисията по земеделие поясниха, че в последните три години у нас са извършени 13 проверки. Представител на отдела посочи, че по повод т.нар. "къщи за гости" се очаква решение дали ще бъдат възстановявани средства от българския държавен бюджет, или парите ще бъдат върнати от собствениците на неправилно финансираните имоти. По неговите думи нарушенията с плащането за отглеждане на селскостопански животни са постоянни.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.