1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ООН:: „Биогоривата са престъпление срещу човечеството”

ООН:: „Биогоривата са престъпление срещу човечеството”

Учени критикуват ЕС заради политиката му на субсидии, обвинявайки Брюксел в земеделски дъмпинг в Африка

 

Масовото производство на биогорива е "престъпление срещу човечеството" заради негативното му въздействието върху поскъпването на храните в света, заяви експертът от ООН Жан Циглер. Зърнените култури са основният източник, от който се произвеждат биогоривата. Швейцарският професор призова МВФ да промени политиката си на земеделски субсидии и да спре да подкрепя приоритетно проекти, чиято цел е намаляването на дълговете на бедните държави. Според него земеделието трябва да бъде субсидирано в секторите, които гарантират оцеляването на народите.

Циглер критикува ЕС заради политиката му на субсидии, обвинявайки Брюксел в земеделски дъмпинг в Африка. "ЕС финансира износа на европейските излишъци от храни в Африка, където те се предлагат на половината или на една трета от цената им. Това напълно унищожава африканското земеделие", отбеляза експертът на ООН.

Франция обяви, че ще предложи ЕС да инвестира повече средства в селското стопанство поради скока на хранителните цени в световен мащаб. Вчера в Брюксел се състоя среща на земеделските евроминистри.

Междувременно шефът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че институцията предприема спешни мерки срещу ценовия скок на храните. Те включват предоставянето на допълнителни 10 млн. долара на Хаити и удвояване на отпусканите заеми от банката за развитие на земеделието от африканските фермери. 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.