1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ООН с първа резолюция срещу бракониерството

ООН с първа резолюция срещу бракониерството

Този незаконен бизнес генерира оборот от десетки милиарди евро годишно

За първи път в историята си Обединените нации гласуваха резолюция, с която призовават за борба с бракониерството и нелегалната търговия с ловни трофеи. 

Всяка година този незаконен бизнес генерира оборот от десетки милиарди евро. Затова Общото събрание на ООН гласува резолюция, в която се настоява убиването на диви животни и търговията с трофеите да се преследват като сериозни престъпления.

За целта държавите трябва да приравнят законодателствата си. Изработеният от Германия и Габон в Западна Африка документ е първият, който се занимава изцяло с тази тема. Резолюцията обаче няма обвързващ характер. 

Борбата срещу бракониерството, особено в Африка, е не само въпрос на опазване на природата, но и на външната политика, изтъкна германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в Ню Йорк. Парите от нелегалния лов често се използвали за тероризъм, което води до дестабилизация на редица държави в Африка. "Тази резолюция е сигнал, че се противопоставяме на това развитие", каза Щайнмайер. 

През последните години проблемът се е задълбочил, сочат данни на природозащитни организации. Всяка година се избиват около 30 хиляди слона, въпреки международната забрана за търговия със слонова кост, съществуваща от 1989 година. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.