1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Опасен подсладител в безалкохолните

Опасен подсладител в безалкохолните

 

Много от безалкохолните напитки се правят с подсладител, който може да има нежелани реакции за човешкия организъм.

Такъв е  ниско калоричния аспартам. Открит  е случайно през 1965 г. от американския химик Джеймс Шлатер. Аспартамът е 200 пъти по-сладък от захарта и много по-евтин, което налага употребата му в хранителната индустрия. Широко приложение намира при  производството на безалкохолни напитки. Аспартамът не е забранен и широко се прилага от производителите на газирани напитки и сокове не само в България, но и в света. Като добавка към храните неговият европейски код е Е951.

Някои производители не спазват задължението си да го изписват на етиката на стоката или надписът е твърде дребен и незабележим от потребителите, като по този начин  напитките и храните може да се консумират от хора, за които е противопоказен.  Мнението на учените е, че е особено опасен за хора с алергии.
Аспартамът е противопоказен и при малките деца и бременност. Според лекари редица заболявания могат да се усложнят или да бъдат отключени след консумация на храни, съдържащи аспартам. Сред тях са мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, аутизъм и др.
От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България
алармират за детските сокове  в малки пластмасови чашки, залепени със станиолово фолио отгоре- не трябва да се разрешава на децата да пият от тях. Никой не знае какво съдържат и  какви вредни последици за здравето могат да имат. Различават се много лесно – по ниската цена.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.