1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Опазването на околната среда около кравефермата е задължително условие за нейната категоризация

Опазването на околната среда около кравефермата е задължително условие за нейната категоризация

Екологичните изисквания на Европейския съюз са елементарни, но строги

 

Както вече е известно, за да бъде една кравеферма категоризирана в първа категория се изисква не само млякото от нея да е с нужните параметри за първо качество, но и да е подреден дворът й според изискванията на Европейския съюз, които са елементарни, но строги.

Изхвърлянето на отпадъците трябва да става разделно, след което се предават на вторични суронити и носят доходи на фермата.

Биологичните отпадъци се категоризират по изискванията на Наредба Nо 20 на МЗГ от 2006 г. Това са трупове на животни, за които има съмнение, че могат да са заразени с "луда крава" и други опасни заболявания.

Във втората категория попадат трупове и части от домашни животни, които могат и да съдържат ветеринарномедицински препарати (тор и стомашно-чревно съдържание) кожи и косми от домашни животни, кухненски отпадъци и негодно мляко.

Отпадъците от първа категория се опаковат в плътни полиетиленови чували или друг подходящ материал. Той не трябва да позволява изтичане като форма на замърсяване по време на транспортирането и депонирането на постоянно място.

Отпадъците от втора категория на опасност, с изключение на оборския тор, трябва да носят надпис "Негодно за консумация!" и се съхраняват по същия строг начин. Най-добре е да бъдат извозвани за обезвреждане на определено от еколозите предприятия.

Отпадъците от втора категория на опасност могат да бъдат депонирани в регламентирани депа в областта, или да бъдат извозвани за преработка в одобрено предприятие.

Всяко извозване и депониране на отпадъци трябва да бъде документирано и безконтролното им изхвърляне е недопустимо и се преследва с цялата строгост на закона.

Отпадъците при превозването трябва да бъдат придружавани с документи, в които да е отбелязано количеството, произхода, транспортното средство, категорията на отпадъка и неговото количество.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.