1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Оперативната програма "Околна среда 2007-2013" мина през първата процедура на одобрение от ЕК

Оперативната програма "Околна среда 2007-2013" мина през първата процедура на одобрение от ЕК

 

Оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г." мина през първата процедура на одобрение от Европейската комисия, съобщи правителствената информационна служба. Първоначалната оценка на ЕК е, че тя съдържа всички необходими компоненти.

Това е първата оперативна програма, която е счетена за приемлива от страна на ЕК и ще бъде представена за детайлно обсъждане. Предстои през следващите два месеца генералните дирекции на Комисията да направят преценка за приноса на оперативната програма по отношение на хармонизацията на политиката на България с тази на съюза.

Очаква се Оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г." да бъде официално одобрена най-късно през юли. Тогава ще бъдат одобрени и критериите за избор на проекти и ще стартират първите процедури по набиране на проектни предложения. В момента в процес на подготовка са 37 проекта на обща стойност около 778 млн. евро. От тях 21 са в сектор "води" и 16 – в сектор "отпадъци". Проектите се подготвят основно със средства по програма ИСПА. С разработването им МОСВ цели да осигури максимална проектна готовност, за да може през втората половина на годината да има стартирали и одобрени проекти в рамките на ОП "Околна среда 2007-2013 г."

Изпълнението на програмата ще се подпомага от Кохезионния и от Европейския фонд за регионално развитие. Общият размер на средствата, определени за програмата, е приблизително 1.8 милиарда евро. От тях 1.466 млрд. евро са средства от кохезионния фонд и европейския фонд за регионално развитие, а 334 млн. евро са национално съфинансиране. Бенефициенти по оперативната програма могат да бъдат общинските администрации, ВиК дружества, регионалните дирекции на МОСВ и МЗГ, както и НПО.

Четири са приоритетите за финансиране в рамките на оперативната програма – подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места с над 2000 еквивалент жители, подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци, опазване и възстановяване на биологичното разнообразие и осигуряване на техническа помощ за управлението и изпълнението на оперативната програма. Около 70 на сто от общия бюджет на програмата са заделени за подобряване на водната инфраструктура в страната, около 21 на сто са предназначени за управление на отпадъците и около 6 процента са за опазване на биологичното разнообразие. Оставащите около 3 процента са предвидени за техническа помощ за управлението на оперативната програма.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.