1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Определен е реда и начина за придобиване право на лов

Определен е реда и начина за придобиване право на лов

Извършена е промяна и в реда и начина за ловуване на хищници в дивечовъдните участъци, стопанисвани от юридически лица

На вчерашното заседание на Министерския съвет беше прието Постановлението за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД).

С промените се определя реда и начина за ловуване на хищници в дивечовъдните участъци, предоставени за стопанисване и ползване от юридически лица, след проведени конкурси и сключени с тях договори. До момента това беше уредено в държавните ловни стопанства, държавните горски стопанства и в ловните сдружения. Измененията уреждат процедурите по издаване и отчитане на разрешителните за лов на хищници.

С последните изменения на правилника от 2010 г. беше включено изискване за провеждане на практическа подготовка и изпит за придобиване на право на подборно ловуване. За да се изпълнят тези изисквания е необходимо изграждането на специализирани стрелбищни комплекси, съгласно изискванията на Наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Времето за тяхното изграждане и лицензиране обаче ще отнеме един по-дълъг период от време и на практика този процес ще спре изпълнението на това изискване в ППЗЛОД. Поради това със сегашните изменение се дава три годишен срок за влизане в действие на разпоредбата, касаеща реда и начина за провеждане на практическия изпит за придобиване право на подборно ловуване.  

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.