1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Определени са условията за финансово подпомагане на общините

Определени са условията за финансово подпомагане на общините

От Фонда за органите на местното самоуправление в България- "ФЛАГ" ЕАД

Държавата ще оказва финансова подкрепа за общините при усвояването на средства от оперативните програми „Регионално развитие", „Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони. Общините ще бъдат подпомагани при обслужването на лихви и такси към Фонда за органите на местното самоуправление в България- "ФЛАГ" ЕАД, по заеми за финансиране на проекти по съответните програми, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

С постановлението на МС се предвижда общините да се групират въз основа на интегрална оценка за кредитен потенциал, определена по методика, съгласувана с НСОРБ. Възприет е предложеният от Националното сдружение диференциран подход на компенсиране според методиката.

Интегралната оценка представлява средна аритметична оценка за периода 2007-2009 г. на три показателя - кредитен пул (сравнителен капацитет на общините да погасяват кредитни задължения); дял на собствените приходи от всички приходи; отношение на нетния оперативен остатък към всички приходи за местни дейности (формира се като разлика между повтарящите се текущи приходи и текущи разходи).

Средствата в размер до 4 млн. лв. ще се предоставят от централния бюджет по бюджетите на общините като целеви трансфери и са заложени със Закона за изменение и допълнение на ЗРБРБ за 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.