1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Определяме местата по “Натура 2000”

Определяме местата по “Натура 2000”

 

Информационният и учебен център по екология изпълнява проект “Натура 2000-обществен принос”, подкрепен от програмата ПИН-МАТРА на холандското правителство. Основните дейности по проекта са насочени към подготовката на предложения за определяне на зони, които да бъдат включени към европейската екологична мрежа “Натура 2000”. Проектът се изпълнява съгласувано с текущите инициативи на Министерството на околната среда и водите. В края на май подготовката ще бъде завършена и ще бъдат информирани заинтересованите страни. Във връзка с това бяха проведени и две срещи в Берковица и Благоевград.

“Натура 2000” е европейска мрежа от защитени територии, които имат за цел да запазят консервационния статус на природните местообитания на различни видове птици. В тях намесата на човека трябва да бъде минимална, дори никаква. Транспонирането на директиви на Европейския съюз към екологичното законодателство на всяка държава на национално ниво и успешното им прилагане е едно от условията за бъдещото членство на всяка страна в Европейския съюз.

В списъка на потенциалните места за “Натура 2000” от област Монтана са включени землищата на селата Долно и Горно Озирово, Долна Бела речка, Вършец, Стояново, рибарниците в Орсойската долина, остров Ибиша, язовир “Огоста”, резерватът Горната курия под връх Ком, Златията - землищата на Вълчедръм, Разград, Дългоделци, Якимово и Княжева махала. След одобрение от Министерския съвет списъкът ще бъде представен до края на годината пред Европейската комисия./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.