1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Орехопроизводителите с отворено писмо до проф. Христо Бозуков

Орехопроизводителите с отворено писмо до проф. Христо Бозуков

Причината е отмяна на субсидиите за орехи по схемата за обвързано подпомагане

Орехопроизводители изпратилха отворено писмо до МЗХ относно премахването на обвързаната подкрепа за орехи от 2017 г. Според тях увеличението на засадените площи с орехи не може да бъде причина за отрязване на субсидиите по схемата за обвързано подпомагане, защото този факт няма отношение към начина на подпомагания по дадената схема. В писмото орехопроизводителите твърдят, че икономическите разчети, които показват ниските променливи разходите за отглеждане на орехи и по-високите доходи на дка, не мога да бъдат причина за отрязване на субсидиите по схемата за обвързана подкрепа, тъй като не се основани на реални икономически данни потвърдени статистически

Субсидиите в земеделието се явяват значителен фактор както в България, държавите от ЕC, така и извън него. Субсидиите правят възможно дългосрочното планиране и управление на земеделските стопанства. Oбявените и заплануваните във форма субсидийни средства са изключително важен фактор за всеки земеделски производител. Поради този факт радикалните изменения в схемата за помощи по-средата на програмния период, когато е планиран бюджета, а по-точно заетите работни места, взетите кредити за покупка на земеделска техника удрят не само по производителите на орехи, но и по цялото българско земеделие. Поставя се в невъзможност дългосрочното планиране и по този начин съществуването на предприятия и производството в целия земеделски сектор.

Предполага се, че схемата за субсидии за периода 2014-2020 год. е разработена на основа на проучване в дълбочина на икономическият анализ и отразява действителните нужди и приоритети на българското земеделие. Въз основа на това убеждение още повече доводите които се излагат от МЗХ в подкрепа на промените в програмата изглеждат нелогични, се казва още в писмото.

Орехопроизводителите апелират:

  • Да не се изключват орехите от схемата за Обвързана подкрепа 2017-2020 година.
  • Да се разгледат възможностите да се включат ореховите насаждения в Схема за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделските стопани, свързани с изпълнение по мярка Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период.

Повече информация...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.