1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Органите на полицията задържаха организатора на протестното шествие на млекопроизводителите

Органите на полицията задържаха организатора на протестното шествие на млекопроизводителите

Законът за ветеринарномедицинската дейност забранява използането на живи животни за протестни действия

 

Във връзка с инцидента край село Ребърково, при който органите на полицията задържаха организатора на протестното шествие на млекопроизводители, а използваните за целите на протестиращите животни бяха натоварени на специални транспортни средства с цел транспортирането им до подходящо за нормалната им жизнена среда място, Националната ветеринарномедицинска служба отново напомня следното:

Млекопроизводителите, които използват живи животни за протестни действия нарушават Закона за ветеринарномедицинската дейност, а именно чл. 132, ал. 1 т. 11, чл. 139, ал. 1 т.3, чл. 151 т.1 и т. 3 и членове 161 и 170 от този закон. Нарушен е и Регламент на Европейската общност 1/ 2005 на Съвета за хуманно отношение към животните.

НВМС призовава протестиращите млекопроизводители да преустановят използването на животни за целите си – каквито и да са те. Проблемите на животновъдството трябва да бъдат решавани по пътя на диалога между представителите на държавните институции и фермерите. Самите животни нямат вина, за да бъдат експлоатирани чрез подобно нехуманно отношение.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.