1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Осъдиха Марио Николов на десет години затвор

Осъдиха Марио Николов на десет години затвор

Снимка:

Людмил Стойков е оправдан

Софийският градски съд осъди на 10 години лишаване от свобода Марио Николов и оправда Людмил Стойков съобщи vesti.bg. Двамата са подсъдими за изпирането на 7,5 милиона евро по програма САПАРД. По делото бяха осъдени съпругата на Николов - Мариана - на 8 години затвор, Григор Главев, Иван Иванов, Анна Шаркова и Валентин Ангелов - всичките на по 6 години.

Подсъдимите без Людмил Стойков ще трябва да заплатят и глоби в размер на по 30 хил лв. Всички признати за виновни ще излежат присъдата си при първоначален строг режим. Те получиха и наказания по 4 години лишаване от свобода за участие в организирана престъпна група, ръководена от Марио Николов, но според НПК се излежават само най-високите присъди. Той коментира пред журналисти, че въпросът с обвинението срещу него е можел да се реши още преди две години. Многократно искал да подпомогне разследването и да застане пред детектора на лъжата."Ако някой мисли, че съм оправдан неправомерно мога още утре да застана на детектора на лъжата, за това че нямам нищо общо с този случай", каза бизнесменът.

От редица публикации в медиите Николов стана популярен и като спонсор на БСП, а Стойков - като подпомагал финансово президента Първанов по време на предизборните му кампании. Андрей Андреев, наблюдаващият прокурор каза пред журналисти, че още от самото начало доказателствата срещу Людмил Стойков са били косвени. Тезата на обвинението е била, че крайният получател на средствата е бил Стойков. Според Андреев парите сега са легализирани в нормалния търговски оборот на дружествата, в които имат участие подсъдимите. Той заяви, че никой не е оказвал натиск на прокуратурата по това дело.

Прокуратурата счита, че "изпирането" на средствата е станало, чрез закупуването на стари машини за преработка на месо, фактурирани като нови. Обвинението смята, че средствата, които са получени по САПАРД от фирмите на подсъдимите са преминали през офшорка в САЩ - "Кингстън ентърпрайсис". След това парите са вложени в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков.

За тази доказана схема са участвали и чужди граждани, които вече получиха присъди в Германия. Първият сигнал дойде от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. СГС отне в полза на държавата близо 13 милиона лева, собственост на подсъдимите. Решението може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.