1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Осем са конкретните мерки за компенсиране загубите на зърнопроизводителите

Осем са конкретните мерки за компенсиране загубите на зърнопроизводителите

До края на седмицата ще се изготви мониторингов доклад за представяне в ЕС

 

Съгласие по предложените от МЗГ мерки за компенсиране на земеделските производители засегнати от засушаването постигнаха вчера министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и представителите на зърнопроизводителите – Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националното сдружение на зърнопроизводителите, Националният съюз на земеделските кооперации в България.

На среща в МЗГ бяха договорени осем конкретни мерки, които ще бъдат предприети за преодоляване на щетите от засушаването.

На брифинг след срещата председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов съобщи, че вече предприетите и заявените бъдещи действия от страна на правителството и МЗГ са удовлетворяващи и че след консултация и информиране на регионалните си структури, може да се прогнозира отмяна или отлагане на заявените протестни действия. Проведохме конструктивен и полезен разговор и това е пътят за решаване на проблемите, от една страна сме на барикадата с МЗГ, обяви Петър Николов-председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

С представителите на зърнопроизводителите направихме решителна крачка напред в диалога и той трябва да бъде провеждан и структуриран така и в бъдеще, обобщи министър Кабил. Той поясни, че след като му бъде представен доклад от Националния център за мониторинг на неблагоприятните климатични условия, до 2 юни 2007 г. документът ще бъде изпратен до Европейската комисия. Ще бъде създаден регистър на подадените молби за издаване на констативни протоколи за пропаднали площи и презасети площи, чрез ДФ "Земеделие" ще бъдат компенсирани загубите на земеделските стопани /месец юли-август/ за пропадналите площи като базата ще е средни разходи на декар по региони. Нормативите ще бъдат разработени от Института по аграрна икономика. Сред фиксираните конкретни мерки са още: изчисляване на загубите индивидуално на стопанство въз основа на протоколи, съставени от Общинските комисии по земеделие и гори преди жътва, по заявка на земеделския стопанин; в комисиите ще бъдат включени представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите; предоставяне на преференциални кредити за есенната сеитба за реколта 2008, чрез ДФ "Земеделие"; разсрочване на задълженията на земеделските стопани, засегнати от сушата, към ДФ "Земеделие" за срок от една година; министърът на земеделието и горите като компетентен орган на Разплащателната агенция да информира търговските банки за готовността на агенцията за издаване на сертификати на регистрираните и подали заявления земеделски стопани да получат кредити от банките за своята дейност – срок месец август 2007 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.