1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Още 6 ПСОВ и четири депа ще бъдат готови до края на 2015 г.

Още 6 ПСОВ и четири депа ще бъдат готови до края на 2015 г.

Предвижда се да бъдат заделени 240 млн. лв. или 10% от бюджета на приоритетна ос „Води“

До края на настоящия програмен период остават пет седмици и в тях предстои да приключи работа по още 6 пречиствателни станции. Така броят на готовите ПСОВ ще стане 50 от планираните 58.

Това съобщи министър Ивелина Василева, която взе участие в Петата национална научна конференция – „Оперативна програма „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони – в преход към новия програмен период“. Форумът е организиран от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите с медийното партньорство на в. „Строител“.

Пречиствателните станции, които ще бъдат завършени до края на 2015г., са Белене, Ботевград, Бяла, Исперих, Силистра и в кв. „Банево“, Бургас. Други осем ПСОВ –  Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол, ще бъдат довършени със средства от новия програмен период. Това са фазираните проекти по ОПОС 2014-2020. Още в средата на 2016 г. ще   започне и работата на терен по т. нар. ранни проекти – Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен – Долна Митрополия, на стойност 402 млн. лв., както и още 5 проекта за 116 млн. лв., които се чака да бъдат одобрени от JASPERS.  

Общата стойност на тези проекти е над 700 млн. лв. и чрез тях ще се  подсигури плавeн преход от старата към новата програма, както и работата на бенефициентите, проектантите и строителите, каза Василева. За да се реализират останалите ВиК проекти, трябва да се осъществи реформа във водния сектор. Очаква се проектите да стартират през 2018 г., след като бъдат извършени Регионалните прединвестиционни проучвания.  

Другият нов момент в програмата е, че за първи път ще се приложи инженерингов подход при финансирането, чиято цел е да се осигурят допълнителни средства за бенефициентите. Предвижда се да бъдат заделени 240 млн. лв. или 10% от бюджета на приоритетна ос „Води“. Тези средства ще постъпят във Фонда но фондовете, където ресурсът ще се удвои. С тези средства да бъдат подпомогнати инвестициите във ВиК сектора. Това може да бъде под формата на облекчени кредити или чрез други инструменти, което в момента се уточнява с международните финансови институции. Във фонда ще постъпят и 8% от Ос „Отпадъци“ (45 млн. лв.), за които идеята е също да се мултиплицират.

Главният директор на ГД ОПОС Яна Георгиева постави акцент в презентацията си върху качеството на проектите за постигането на добри резултати при изпълнението. Основната част от инвестициите ще бъде след 2018г. и за реалното строителство на обектите ще останат 3 г. Затова е важно да се оптимизира процесът – да бъдат подготвени добри проекти, които по-късно ще се изпълнят лесно, посочи Яна Георгиева.

До момента по ОПОС 2007-2013, която разполага с бюджет от близо 3,5 млрд. лв., са изплатени  3, 372 млрд. лв., което е 105,04%  от общия ресурс на програмата.  Успешно изпълнени са 228 проекта и се очаква да приключат  още 208. В сектор „Води“ са договорени 2,9 млрд. лв. и са изплатени  с авансите 2,436 млрд. лв., като само за една година са изплатени повече от 1 млрд. лв. До момента са изградени и реконструирани 44 ПСОВ и са положени 2550 км водопровод и канализация на територията на повече от 80 населени места. Изградени са 15 Регионални системи за управление на отпадъците (РСУО), а до края на годината се очаква да бъдат завършени още четири. Само един проект за изграждане на регионално депо за отпадъци няма да бъда завършен – това е в Бяла, Русенско, където имаше забавяне при подготовката и работата на терен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.