1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Още 75. млн. евро за българското земеделие

Още 75. млн. евро за българското земеделие

До момента, страната ни е сключила финансови споразумения за близо 287 млн. евро

 

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Годишно финансово споразумение по програма САПАРД за 2005 г. По предприсъединителната програма за развитие на земеделието и селските райони България ще получи 75 090 000 евро безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз /ЕС/. През 2004 г. финансовата помощ по програма САПАРД бе 68 010 000 евро, което е със 7 080 000 евро по-малко от 2005 г.

Програма САПАРД е един от предприсъединителните инструменти на Европейския съюз, чиято цел е приобщаване на българската селскостопанска политика към Общата селскостопанска политика на ЕС и трайното решаване на приоритетни въпроси в областта на земеделието и развитието на селските райони.

До момента, страната ни е сключила финансови споразумения за близо 287 млн. евро. Към ангажиментите на ЕС, поети с годишните финансови споразумения, съгласно Националния план за развитие на земеделието и селските райони, България осигурява съфинансиране на програмата, което е 25 на сто от общите публични разходи.

Министерският съвет предлага на парламента с ратифицирането на споразумението да се даде мандат на ДФ "Земеделие"- Агенция "САПАРД" да одобрява проекти и да сключва договори за безвъзмездна финансова помощ с крайни бенефициенти до размера на общия бюджет по Националния план за развитие на земеделието и селските райони 2000-2006.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.