1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Още по-големи възможности за финансиране на агро бизнеса през новия програмен период

Още по-големи възможности за финансиране на агро бизнеса през новия програмен период

ПРСР дава път на проектите, към които има по-голям интерес

Всички мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат обединени в една ос, което ще позволи прехвърлянето на средства от не толкова атрактивни мерки към други, към които има по-голям интерес. Това стана ясно по време на среща на земеделски производители от Югоизточен регион с представители на Обединена българска банка (ОББ), консултантите от Сибола 2000 ООД и лизингово дружество „Интерлийз“ АД. Домакини бяха Общинска служба по земеделието - Сунгурларе.

Срещата откри г-н Цонко Беев, младши експерт в ОЗС Сунгурларе, а начало на презентациите, които целяха да акцентират върху спецификите, заложени за новия програмен период 2014-2020, постави г-н Любомир Евтимов, Регионален мениджър на ОББ за Югоизточен регион. 

По време на събитието гостуващите земеделски производители се запознаха и с възможностите, които ОББ и „Интерлийз“ дават за финансиране на работещите в сектора на селското стопанство през 2014 г. През тази година за осми пореден път  ОББ предложи земеделски заем срещу европейски субсидии, финансиране по програми с ДФ Земеделие, Програма за развитие на селските райони и Национален гаранционен фонд, както и кредити срещу складови записи. „За първи път по Кампания 2014 ОББ предложи към кредитите срещу субсидиите по линия на директните плащания на площ и финансиране срещу очакваните средства за агро екология, които обикновено се изплащат в края на годината. Това позволи увеличаване на размера на финансовата подкрепа, която предлага ОББ чрез различни програми и продукти и още по-точно посрещна необходимостта на бизнеса. В допълнение съществено сме подобрили и условията на финансиране по Кампания 2014“, посочи Павел Бороджийски, старши специалист „Управление на продажбите и качество на портфейла“ в ОББ.

Представителите на лизингова компания „Интерлийз“ разказаха за своите специални продукти и услуги за закупуване на селскостопанска техника на лизинг в помощ на дейността на присъстващите земеделци и животновъди.
От своя страна консултантите от Сибола 2000 ООД представиха новостите в Програмата за развитие на селските райони през новия програмен период, както и водещите приоритети при финансирането на инвестиционни проекти по нея. „Надяваме се да сме спомогнали за това, земеделските производители да са по-добре запознати с измененията в европейската рамка за подпомагане на сектора за периода 2014-2020 година. По този начин земеделските производители могат да планират и оптимизират дейностите и инвестициите си за финансиране, да ги адаптират като бюджети и условия с възможностите по отделните мерки.“, заяви Димитър Манов, управител на компанията.
По време на  дискусията, земеделските стопани имаха възможност да зададат своите въпроси, да споделят предложенията и нуждите си от разширяване обхвата от ползваните банкови продукти и услуги, както и плановете си за развитие и инвестиции в бизнеса.

Продукти на ОББ за агро бизнеса

Земеделски заем срещу европейска субсидия

Земеделците, още на етап заявление за европейска субсидия, могат да получат до 75% от заявените средства и до 95% след края на кампанията по заявяване на площите. Финансирането се предоставя в момента, когато стопаните имат нужда, без да е необходимо да чакат изплащането на субсидиите. Заемът е с фиксиран лихвен процент. Земеделският заем се предлага с преференциална такса за управление до 0.7% и се погасява с получените субсидии. Новото, от което производителите могат да се възползват, е възможността за финансиране на база очаквани плащания за агроекология през 2014 г. Сега те могат да увеличат размера на кредита си с до 60% от получените средства през 2013 година.

Гаранции по съвместни програми с НГФ

Гаранциите по съвместни програми с Национален гаранционен фонд се предлагат за проекти по мярка 121, 122 и 123 от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Срокът на кредита е до 120 месеца при лихвени равнища под 8%. Земеделците могат да подадат документи за него без такса за кандидатстване и управление. Максималният гарантиран лимит е в размер до 3 000 000 лева.

Програма с НГФ за малки и средни предприятия 2014

От безплатната гаранция за дообезпечаване на оборотни и инвестиционни кредити могат да се възползват и земеделските производители, малки и средни предприятия. Гаранцията от НГФ покрива 50% от размера на всеки кредит по програмата с размер до 500 хил.лв. Чрез програмата за МСП земеделските стопани имат опцията за  автоматично гарантиране на проекти по оперативни и земеделски програми, включително и проекти, избрани от местните инициативни групи.

Инвестиционни кредити за изпълнение на проекти по ПРСР

Инвестиционните кредити са възможност земеделците да получат средства в размер до 1 000 000 лв. при лихвени равнища под 7%. За тях могат да кандидатстват физически и юридически лица с одобрени проекти по мерки 121, 122,123, 223, 226, 311, 312, 322 и 41 от ПРСР. Обезпечението на кредита е чрез субсидията по договора за безвъзмездна финансова помощ, ипотека, залог на ДМА или КМА, новопридобитите активи с кредита.

Кредити срещу складови записи


ОББ предлага кредитиране в лева и евро срещу складови записи  с размер до 80% от пазарната цена на вложеното в публичния склад зърно. Кредитът се погасява при всяка продажба вложеното зърно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.