1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Основното условие за кандидатстване за средства от Европейският фонд за рибарство е регистрацията на рибарски пристанища

Основното условие за кандидатстване за средства от Европейският фонд за рибарство е регистрацията на рибарски пристанища

Във връзка с проблемите на рибарските пристанища на 25 юни 2008 г. в Бургас ще се проведе среща на кметовете от региона с министрите на транспорта

Основното условие за кандидатстване за средства от Европейският фонд за рибарство е регистрацията на рибарски пристанища. Общините трябва да декларират своите намерения за изграждането на пристанища и лодкостоянки в най-кратки срокове. Това каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на пресконференция в Бургас. Той призова местните власти по Черноморието да активизират дейността си в тази насока, защото това е важна предпоставка за успешното развитие на рибния бранш в България. "Имате значителен обем от средства по Оперативната програма за рибарство и аквакултури така, че се надявам ефективно да усвоите европейския финансов ресурс. Европейската комисия изисква и настоява за максимално облекчени критерии относно одобряването на проектите по Оперативната програма", каза още той.

Подготвен е Меморандум за развитието на аквакултурите от страна на Франция. Чрез неговото подписване рибарството ще бъде обявено за приоритетен отрасъл на ЕС. Меморандумът ще бъде обсъден от страните членки на предстоящия съвет на министрите на 23-24 юни 2008 г. в Люксембург, съобщи министър Цветанов.

"От страна на България Меморандумът има пълната подкрепа не само на правителството, но и на неправителствения сектор в областта на рибарството. През последните години на европейския пазар се наблюдава 30 % ръст на консумацията на рибни продукти и други морски деликатеси", каза още министърът.

Във връзка с проблемите на рибарските пристанища на 25 юни 2008 г. в Бургас ще се проведе среща на кметовете от региона с министрите на транспорта, регионалното развитие и благоустройството и министърът на околната среда и водите, съобщи още министър Цветанов. Ще бъдат сформирани работни групи, които на място ще посетят общините и ще работят за бързото решаване на проблема със собствеността на рибарските пристанища и лодкостоянки, стана ясно по време на пресконференцията.

На 12 юни 2008 г. документът за критериите за избор на проекти по всички мерки и приоритетни оси бяха одобрени по време на Комитета по наблюдение на Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство", заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов и припомни, че общият размер на финансовата помощ от Европейския фонд по Оперативна програма е 108 милиона евро . Очаква се през септември да стартира приемът на първите проекти по Програмата за рибарство и аквакултури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.