1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Оставката на изпълнителния директор на Фонд "Тютюн" поискаха тютюнопроизводителите

Оставката на изпълнителния директор на Фонд "Тютюн" поискаха тютюнопроизводителите

Липсата на управление на процесите в бранша от МЗГ, Фонд "Тютюн" и "Булгартабак Холдинг" АД ще доведе до фалит на 80% от тютюнопроизводителите

 

Оставката на изпълнителния директор на Фонд "Тютюн" Октай Ахмедов поискаха българските тютюнопроизводители на пресконференция, организирана от Националния съюз на тютюнопроизводителите. Те настояват още за справедливо разпределяне на пазара на тютюн между всички производители в страната и определяне на премиите още при подписване на договорите за производство и доставка на културата.

Според Веселин Тодоров, заместник-председател на Съюза на тютюнопроизводителите у нас, държавата не гарантира пазара на тютюн, а го разпределя между три фирми.

Останалите 97% от производителите са репресирани, твърди Тодоров. Ттютюнопроизводителите смятат, че държавната стратегия не се изпълнява, както и приетата от МС методика за изчисляване на цените на различните видове тютюни. През миналата година тютюн "Вирджиния" е изкупен на стойност от 2.10 лв. - 2.20 лв. за килограм, а истинската му себестойност по калкулация е 5.19 лв.

През последните години се повишиха цените на разходите за производство на тютюн, което повишава и неговата себестойност с над 1 лв., но в същото време изкупната цена е намаляла с 0.50 лв., каза Веселин Тодоров.

Липсата на управление на процесите в бранша от Министерството на земеделието и горите, Фонд "Тютюн" и "Булгартабак Холдинг" АД ще доведе до фалит на 80% от тютюнопроизводителите, прогнозират от Съюза./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.