1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Остра критика и обвинения в двоен морал отправи френска организация на зърнопроизводители срещу EK

Остра критика и обвинения в двоен морал отправи френска организация на зърнопроизводители срещу EK

В Европейския съюз Общата селскостопанска политика задължава фермерите да спазват определен сеитбооборот

Остра критика и обвинения в двоен морал отправи френска организация на зърнопроизводители срещу Европейската комисия. Повод за недоволството на фермерите е обещанието, дадено от Жан-Клод Юнкер на американския президент Доналд Тръмп, че Европа ще премахне търговските бариери за внос на соя от Съединените щати.

"Когато става дума за ограничения за фермерите в Европа, Брюксел действа веднага, но не ни пита и разрешава всичко в името на свободната търговия", се казва в отворено писмо на организацията, адресирано до Комисията.

Според френските зърнопроизводители засиленият внос на соя от Съединените щати представлява заплаха за Общата селскостопанска политика. "Внасяните партиди са отровни и нежелани, тъй като се произвеждат по начин, който не отговаря на европейските стандарти", пише в писмото.

В Европейския съюз Общата селскостопанска политика задължава фермерите да спазват определен сеитбооборот, докато в някои части на Съединените щати се работи само с монокултури, критикуват авторите на писмото. Вносът на соя щял да попречи на европейските стопани да развиват отглеждането на протеинови култури. Освен това 95 процента от американската соя е генно-модифицирана и не е разрешена за отглеждане на Стария континент. Сред тези сортове има и такива, които са устойчиви на глифозат. "За нас е неразбираемо, че Комисията иска в средносрочен план да забрани хербицида, но в същото време отваря вратите за внос на продукт, пръскан с глифозат", негодуват френските фермери.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.