1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Остри критики срещу договора с МЕРКОСУР

Остри критики срещу договора с МЕРКОСУР

Вносът на аграрни продукти ще доведе до нелоялна конкуренция

Копа и Коджека изразиха дълбоко съжаление за прекалено големите отстъпки, направени от Европейския съюз при преговорите с държавите от МЕРКОСУР. В изявление на организациите се казва, че при наличието на огромните разлики при производствените стандарти вносът на аграрни продукти ще доведе до нелоялна конкуренция.

В някои от най-важните сектори на европейското селско стопанство ще бъде застрашена жизненоспособността, казват от Копа и Коджека.

Недоволни са и фермерите в Ирландия, които смятат договора за сделка, при която ирландските стопани и техните колеги в Европейския съюз са били продадени. Ирландците ще са сред най-силно засегнатите, тъй като изнасят значителни количества от говеждо си месо, но след Брекзит ще загубят голяма част от пазара си. От ирландския земеделски съюз смятат, че държавите в МЕРКОСУР са в състояние да произвеждат месото по-евтино и по този начин ще подбият цените в Европа. "За Ирландия, за околната среда и за европейските стандарти и потребители това е една много лоша сделка, сключена на тъмно по настояване на големите автомобилни компании, които искат да продават в Южна Америка", критикува шефът на ирландския фермерски съюз.

Европейският съюз е първият голям търговски партньор, с когото страните от МЕРКОСУР сключват подобен договор. За Европа споразумението ще бъде много изгодно, тъй като ще се спестят вносни мита в размер на 4 милиарда евро, посочват от Копа и Коджека.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.